Jaké jsou nejlepší potraviny do zásoby?

Seznam dalších potravin, které byste doma měli mít v zásobě:Rýže, těstoviny a luštěniny.Masové a rybí konzervy, paštiky, pár balíčků sušeného masa či trvanlivý salám.Mouka a cukr, olej, trvanlivé mléko.Cibule a česnek, brambory.Zavařené ovoce a zelenina, džem či med.Suchary, sušené ovoce, ořechy a semínka.More items…

Jaké jídlo mít doma v zásobě?

Co nakupujeme častěji

  • Čerstvé ovoce a zelenina (i cibule, česnek, zázvor, křen), zelené koření (petržel, pažitka, bazalka)
  • Vejce.
  • Mléko (i trvanlivé v krabicích nebo sušené) a mléčné výrobky (jogurty, tvaroh, smetana)
  • Tuky – především rostlinný olej, tuky k mazání, pečení nebo smažení (máslo, pomazánkové máslo)
Jaké jsou nejlepší potraviny do zásoby?

Co si nakoupit do zásoby?

Skvělým základem domácích zásob trvanlivých potravin jsou luštěniny, jako je například čočka, hrách, cizrna, fazole či sójové boby. Jedná se o vynikající zdroj vlákniny, minerálních látek, sacharidů a dokonce i bílkovin.

Jaké potraviny jsou dobré na přežití?

Nejodolnější jsou pak suché potraviny – luštěniny, těstoviny, krekry, čaj, či sušené ovoce, které se řadí mezi trvanlivé potraviny pro dlouhodobé uskladnění, a tím pádem také trvanlivé potraviny pro přežití.

Co mít vzdy doma?

Čočka, hrách, fazole nebo cizrna se ve zdravé kuchyni rozhodně neztratí – nejen jako příloha, salát nebo pomazánka, ale také z nich uvaříte výbornou polévku. Oříšky jsou skvělým zdrojem energie a jako zdravá svačinka nenahraditelné.

Co jsou trvanlivé potraviny?

Jedná se o takové potraviny, které mají delší datum spotřeby, tudíž je můžete bez obav skladovat. Ve většině případů jsou také velmi jednoduché na přípravu a rozhodně by tak neměly chybět v žádné domácnosti. Díky těmto důvodům se perfektně hodí trvanlivé potraviny na dovolenou i na cesty.

Co koupit ve zdravé výživě?

Jak sestavit zdravý jídelníček

Ideálně ze základních potravin jako je maso, mléko a mléčné výrobky, vejce, obiloviny (pšenice, žito, oves, rýže, proso, pohanka aj.), luštěniny, ovoce, zelenina, máslo a rostlinné oleje za studena lisované, nikoliv margaríny.

Co mít ve spíži?

Určitě musíte mít ve spíži cukr, sůl, olej, ocet, koření, mouku hladkou i polohrubou (jestli vaříte domácí knedlíky, potřebujete i hrubou), dětskou krupičku, ovesné vločky, jáhly, kuskus, bulgur, pokud z těchto obilovin vaříte a různé pochutiny, jako je kečup, hořčice, sójová a worchestrová omačka, kakao, med, případně …

Jak dlouho vydrží cukr?

Cukr a sůl nad zlato

Pokud tedy skladujete sůl a cukr v nádobách zabraňujících výskytu vlhkosti, vydrží vám klidně navěky. Do některých solí je ovšem přidáván jód, který trvanlivost zásadně snižuje, stejně jako ostatní aditiva.

Co patří mezi základní potraviny?

Jako typické příklady základních potravin můžeme označit obiloviny jako pšenice, ječmen, žito, kukuřice, rýže a hlízy jako brambory, jamy, taro a kasava. Mezi další základní potraviny se řadí fazole, ságo, chlebovník a banány. Základní potraviny mohou také obsahovat sorghum, olivový olej, kokosový olej a cukr.

Co způsobuje nezdravé jídlo?

Nezdravé jídlo vede k přejídání, přejídání k obezitě a cukrovce. Obě tyto nemoci souvisí se sníženým výkonem mozku a vyšším rizikem vzniku demence.

Co mít doma v lednici?

Naprostý základ v lednici je máslo, mléko a vejce. Kromě nich se hodí i parmazán, který využijete nejen v italské kuchyni, a zakysaná smetana, která se hodí do teplé i studené kuchyně.

Co nesmí chybět v domácnosti?

15 věcí, které by ve vašem bytě určitě neměly chybět. Máte je všechny?

  • Hasicí přístroj. Nikdy nevíte, co se stane, zvláště pokud topíte kamny, nebo máte u domu garáž či kůlnu. …
  • Lékárnička. …
  • Ostré nože. …
  • Náhradní zdroje. …
  • Kuchyňský robot. …
  • Mycí stěrka. …
  • Čistící ubrousky. …
  • Hadříky a utěrky.

Co mít v mrazáku?

V mrazničce bychom měli mít stále k dispozici:

  • maso – kuřecí, vepřové, hovězí
  • ryby – celé nebo naporcované
  • zeleninu – nakrájenou nebo nastrouhanou.
  • prolisovaný česnek.
  • nakrájenou cibuli.
  • bylinky – nasekanou pažitku, bazalku, petrželku.
  • ovoce – švestky, meruňky, jahody a další drobné ovoce.

Jak dlouho vydrží rýže?

Vydrží od čtyř měsíců do jednoho roku, v závislosti na odrůdě a vlhkosti okolního prostředí, ve kterém je uložena.

Jak dlouho vydrží ocet?

Spotřeba neomezeně dlouho

U ovoce a zeleniny či pečiva je to jasné, v kuchyni používáme ale výrobky, které jsou schopné vydržet teoreticky neomezeně dlouho – například ocet nebo sůl. Ale i lihoviny. Doba spotřeby není uvedena ani na obalu cukru – ten, stejně jako sůl, vytáhne z buněk bakterií vodu a ony uschnou.

Co je skutečně jídlo?

Skutečné potraviny jsou potraviny základní, minimálně průmyslově zpracované a bez přidaných látek (například cukr).

Co je to zdravá strava?

Co je zdravá výživa? Zdravá výživa je založena na tom, že přijímáte přirozené zdravé potraviny a jídlo z nich připravené. Jedná se o potraviny, které nejsou příliš průmyslově zpracované. Dostáváte je do těla v jejich původní podobě – tak jak nám je dala k dispozici sama příroda nebo v minimální úpravě.

Co je to nezdravá strava?

Patří mezi ně sušenky, energetické nápoje, chipsy, jídla z fast foodů. Nezdravé jsou především kvůli svému velkému obsahu jednoduchých cukrů a nezdravých tuků (např. margarínů). Pravidelná konzemace těchto junk food potravin vede často k nadváze, a současně má člověk nedostatek potřebných živin.

Kde je v lednici nejtepleji?

Nejchladněji je v dolní části lednice. Pokud bude teplota lednice nastavena na výše zmiňovaných 4 °C, v dolní části lednice bude teplota okolo 0 °C. V dolních přihrádkách skladujte potraviny, které podléhají rychlému kažení například ryby, chlazené kuřecí maso atd.

Co má být v lednici?

Jak se liší teplota v lednici podle jednotlivých zón

Do horní části proto patří hotové pokrmy, které jsou určeny k rychlé spotřebě. Tedy například polévky, ale také zákusky či chlebíčky. Střední část je určena pro masné a mléčné produkty. Do spodní části potom ukládejte čerstvé maso a ryby.

Co by nemělo chybět v kuchyni?

Neměly by chybět velké a hluboké talíře, dezertní talířky, misky na saláty, dezerty nebo snídaně a samozřejmě sada příborů a ostrých nožů na krájení i na steak. Všechno je třeba napočítat tak, aby každý člen v domácnosti měl svou jídelní sadu a samozřejmě pár kousků navíc pro strýčka příhodu.

Co vše patří do kuchyně?

Základní vybavení kuchyně by mělo obsahovat nádobí na vaření, pečení i servírování a neobejdete se ani bez základních kuchyňských robotů, mixérů či například rychlovarné konvice. Taková vývrtka nebo otvírák se v kuchyni čas od času hodí taky. Co by na vašem seznamu nemělo chybět?

Jak dlouho může být máslo v mrazáku?

Raději je dejte do přihrádky, kterou málo otevíráte, aby máslo nebylo vystavováno teplotním výkyvům. Pak by mohlo žluknout. Takto uložené máslo vám vydrží v mrazáku klidně i rok. Až je budete chtít použít, třeba do cukroví, stačí je jen přendat do přihrádky v lednici a nechat povolit.

Jak dlouho vydrží ryba v mrazáku?

Libové ryby jako mořský jazyk nebo tresku lze zmrazené skladovat dlouho, až 6 měsíců. Pokud jste ovšem zakoupili tučné ryby jako lososa nebo tuňáka, mějte na paměti, že byste je v mrazáku neměli skladovat déle než 3 měsíce. Chobotnice, sépie a kalamáry můžete v mrazáku uchovávat přibližně 3-4 měsíce.

Proč se nesmí ohřívat rýže?

Rýže. Je to velmi podobné jako u brambor. Uvařenou rýži doporučujeme zkonzumovat hned teplou. Vychladnutím při pokojové teplotě se v rýži rozmnoží bakterie zvané bacillus cereus, které mohou způsobit otravu a při opětovném ohřátí se mění v odolné toxické buňky.