Jaké jsou 3 zdraví prospěšné účinky konzumace červené řepy?
Červená řepa je tělu přínosná, často se používá během redukčních diet a pozitivně ovlivňuje například vysoký krevní tlak, onemocnění srdce, a dokonce zlepšuje výdrž i výkon během cvičení.
Co léčí červená řepa?
Zdravotní přínosy červené řepy začínají od léčby anémie, poruchy trávení, zácpy, poruchy ledvin, poruchy žlučníku, rakovinu a srdeční onemocnění.
Na co je dobrá šťáva z červené řepy?
Barvivo červené řepy rozšiřuje věnčité tepny a zpevňuje stěnu vlásečnic. Z jejích přímo léčivých účinků jmenujme též účinky močopudné, vylučuje sůl z těla, povzbuzuje činnost žaludku a tvorbu žluči, pomáhá po rekonvalescenci při borelioze a klíšťové encefalitidě a má pozitivní vliv na zrak.
Kolik červené řepy denně?
Šťáva z červené řepy je velmi hodnotná pro tvorbu červených krvinek a vůbec k celkovému posílení organizmu. Zvláště ženy by měly využívat jejího účinku a pít denně půl litru směs karotka-červená řepa. Směs může obsahovat 100 až 250 gramů šťávy z červené řepy.
Kdo nemůže červenou řepu?
Lidé s intolerancí na červené ovoce by červenou řepu neměli jíst vůbec. Příznaky alergie na červenou řepu jsou horečka, zduřené lymfatické uzliny a otoky dýchacích cest. Červenou řepu by často neměli jíst ti, kteří trpí onemocněním ledvin, kardiovaskulárním onemocněním, cukrovkou nebo urolitiázou.
Jak správně konzumovat červenou řepu?
Červenou řepu můžeme konzumovat syrovou, vařenou i pečenou. Po tepelné úpravě se dá snadno oloupat. Pečená v alobalu si uchová všechny šťávy a dá se nakrájet jen tak jako příloha k masu, případně ji můžete zakápnout olivovým olejem a ochutit česnekem a bylinkami.
Jak je zdravá červená řepa?
Červená řepa má vysokou nutriční hodnotu, a díky vysokému obsahu vody (kolem 90 procent) má jen velmi málo kalorií. Tato zelenina je bohatá na minerály (zejména vápník, fosfor, draslík, hořčík a železo), ale i na vitaminy skupiny B, vitamin C a kyselinu listovou.
Jak casto jíst řepu?
Je ceněn pro své protinádorové a nádory tlumící účinky. Je to také silný antioxidant, který se dobře vstřebává ze střeva. Šťáva z červené řepy je tak skvělým způsobem, jak posílit imunitu. Jako prevence rakoviny by se potom měla červená řepa jíst (nebo šťáva z červené řepy pít) alespoň jednou týdně.
Jaké koření do červené řepy?
Příprava červené řepy není složitá. Vyžaduje koření jako je tymián, oregano nebo koriandr – chuť krásně zvýrazní a tyto bylinky mám na zahradě nebo doma za oknem po ruce.
Jaké vitamíny jsou v červené řepě?
Červená řepa má vysokou nutriční hodnotu, a díky vysokému obsahu vody (kolem 90 procent) má jen velmi málo kalorií. Tato zelenina je bohatá na minerály (zejména vápník, fosfor, draslík, hořčík a železo), ale i na vitaminy skupiny B, vitamin C a kyselinu listovou.
Jak se jí červená řepa?
Řepu vařte či pečte se slupkou, zachová si tak nejvíce ze své životodárné šťávy. Tepelně upravenou řepu můžete opět nakrájet na plátky a na talíři kombinovat s olivovým olejem, sýry, ořechy, s různými octy a zálivkami. Nebo si vykouzlete pomazánku.
Jak jíst řepu?
Červená řepa se obvykle konzumuje vařená (třeba v salátu) nebo nakládaná (jako zavařenina). Můžete ji však jíst i syrovou nebo si z ní udělat šťávu.
Proč je zdravá řepa?
Živiny, vitaminy a minerály
Červená řepa má vysokou nutriční hodnotu, a díky vysokému obsahu vody (kolem 90 procent) má jen velmi málo kalorií. Tato zelenina je bohatá na minerály (zejména vápník, fosfor, draslík, hořčík a železo), ale i na vitaminy skupiny B, vitamin C a kyselinu listovou.