Co si mám koupit do zásoby?

Seznam dalších potravin, které byste doma měli mít v zásobě:Rýže, těstoviny a luštěniny.Masové a rybí konzervy, paštiky, pár balíčků sušeného masa či trvanlivý salám.Mouka a cukr, olej, trvanlivé mléko.Cibule a česnek, brambory.Zavařené ovoce a zelenina, džem či med.Suchary, sušené ovoce, ořechy a semínka.More items…

Co koupit do zásoby?

Co můžeme nakoupit do zásoby

  • Obiloviny a výrobky z nich – mouka, rýže, ovesné vločky, kroupy, pohanka, jáhly, kukuřičná krupice, bulgur a další
  • Luštěniny – čočka, fazole, hrách, cizrna, sójové boby (suché, případně sterilované)
  • Těstoviny – polévkové těstoviny, špagety, kolínka, nudle, vřetena a další
Co si mám koupit do zásoby?

Jaké potraviny vydrží nejdéle?

  • Luštěniny. Skvělým základem domácích zásob trvanlivých potravin jsou luštěniny, jako je například čočka, hrách, cizrna, fazole či sójové boby. …
  • Ořechy a semínka. …
  • Ovoce a zelenina. …
  • Rýže, těstoviny a všelijaké zrní …
  • Ořechová másla. …
  • Koření a sušené bylinky. …
  • Bílkoviny. …
  • Vejce.

Jaké základní potraviny mít doma?

Kvalitní kuřecí, hovězí nebo vepřové maso tvoří základ mnoha chutných jídel. Ryby chutnají nejlépe jen tak na grilu s bylinkovým máslem. Jako přílohu můžete zvolit tradiční brambory, zeleninový salát nebo pečivo. Jestli jste pravý masožravec, oceníte také sušené maso Jerky, které zažene chuť.

Jaké potraviny jsou dobré na přežití?

Nejodolnější jsou pak suché potraviny – luštěniny, těstoviny, krekry, čaj, či sušené ovoce, které se řadí mezi trvanlivé potraviny pro dlouhodobé uskladnění, a tím pádem také trvanlivé potraviny pro přežití.

Co jsou trvanlivé potraviny?

Jedná se o takové potraviny, které mají delší datum spotřeby, tudíž je můžete bez obav skladovat. Ve většině případů jsou také velmi jednoduché na přípravu a rozhodně by tak neměly chybět v žádné domácnosti. Díky těmto důvodům se perfektně hodí trvanlivé potraviny na dovolenou i na cesty.

Co mít ve spíži?

Určitě musíte mít ve spíži cukr, sůl, olej, ocet, koření, mouku hladkou i polohrubou (jestli vaříte domácí knedlíky, potřebujete i hrubou), dětskou krupičku, ovesné vločky, jáhly, kuskus, bulgur, pokud z těchto obilovin vaříte a různé pochutiny, jako je kečup, hořčice, sójová a worchestrová omačka, kakao, med, případně …

Jakou trvanlivost má cukr?

Cukr a sůl nad zlato

Pokud tedy skladujete sůl a cukr v nádobách zabraňujících výskytu vlhkosti, vydrží vám klidně navěky.

Co by mělo být v lednici?

Těchto deset potravin byste měli mít vždycky poblíž a vaše váha půjde rychle dolů.

  • Ořechové máslo. Ořechové máslo. • Profimedia. …
  • Čerstvé ovoce. Ovoce. • Profimedia. …
  • Bílkoviny. Tofu. • Profimedia. …
  • Nakrájená zelenina. Zelenina. • Profimedia. …
  • Citrony. Citron. • Profimedia. …
  • Řecký jogurt. Řecký jogurt. • Profimedia. …
  • Vejce. Vejce. …
  • Hummus. Humus.

Jak uchovat cukr?

Cereálie, obiloviny, luštěniny, rýže, mouka, cukr:

Dózy skladujte na dobře větraném suchém místě se stabilní teplotou a vlhkostí a mimo přímé sluneční světlo. Vhodná je i suchá tmavá komora, špajz nebo kuchyňská skříňka.

Co nesmí doma chybět?

15 věcí, které by ve vašem bytě určitě neměly chybět. Máte je všechny?

  • Hasicí přístroj. Nikdy nevíte, co se stane, zvláště pokud topíte kamny, nebo máte u domu garáž či kůlnu. …
  • Lékárnička. …
  • Ostré nože. …
  • Náhradní zdroje. …
  • Kuchyňský robot. …
  • Mycí stěrka. …
  • Čistící ubrousky. …
  • Hadříky a utěrky.

Jakou trvanlivost má rýže?

Pravděpodobně vás to překvapí, ale rýže nemá příliš dlouhou trvanlivost. Vydrží od čtyř měsíců do jednoho roku, v závislosti na odrůdě a vlhkosti okolního prostředí, ve kterém je uložena.

Co s prošlým čajem?

Co udělat s "prošlým" čajem

Prostě si ho připrav, jako kdyby byl čerstvý a ochutnej a rozhodni se co s ním. Pokud už chuť bude spíš o ničem, zkus mu dát ještě šanci a něčím tu chuť vylaď. Zkus ho použít do míchaných nápojů na bázi čaje nebo na ice tea, které dochutíš nějakým sirupem nebo smícháš s limonádou.

Která zelenina patří do lednice?

Do lednice umisťujeme všechny druhy, kromě zeleniny, která tam vyloženě nepatří: rajčata, okurky, lilky, papriky, zázvor, dýně (ty uchovávejte v pokojové teplotě), cibule, česnek (ty milují tmu, je dobré je umístit do papírové tašky nebo bavlněného pytlíku), cukety a batáty se hodí spíše do sklepa nebo spíže.

Jak uspořádat věci v lednici?

Úplně dolů je vhodné dát mléko, džusy, minerálky a pokud máte rádi alkohol, tak třeba i pivo a bílé víno. O něco výš se mohou umístit otevřené konzervy a marmelády. Uložit zde můžete i kečup s hořčicí a další ochucovadla. Do dveří patří ideálně také vajíčka a máslo s margarínem.

Jak rozbit tvrdy cukr?

Trouba

  1. Vložte tvrdý cukr do kastrolu.
  2. Cukr pečte v troubě na nejnižší možnou teplotu (asi 150-200 °F / 65-93 °C) po dobu 10-15 minut.
  3. Na cukr jemně naklepejte lžící, aby se nalámaly velké kousky, a poté nechte cukr úplně vychladnout.
  4. Pomocí vidličky rozbijte zbývající kousky.

Jak správně skladovat mouku?

Mouce prospívá skladování v suchu a chladu. Papírové obaly zaručí, že mouka může „dýchat“. Z papírového sáčku ji můžete pro jistotu přesypat do uzavíratelné nádoby. Tím zabráníte napadení škůdci, zvlhnutí a nestane se, že by mouka absorbovala pachy jiných aromatických potravin.

Co vše patří do kuchyně?

Základní vybavení kuchyně by mělo obsahovat nádobí na vaření, pečení i servírování a neobejdete se ani bez základních kuchyňských robotů, mixérů či například rychlovarné konvice. Taková vývrtka nebo otvírák se v kuchyni čas od času hodí taky. Co by na vašem seznamu nemělo chybět?

Co s prošlou rýží?

Těstoviny, rýže nebo mouka jsou v pořádku i rok po uplynutí minimální trvanlivosti. Ovesné vločky nebo müsli neschovávejte ve spíži déle než dva měsíce po expiraci. Jogurt uchovávaný v lednici můžete bez obav sníst i pět dní po překročení data minimální trvanlivosti,“ uzavírá Hoffmannová.

Co se stane když vypiju prošlý čaj?

Předně je třeba říci, že u čaje se uvádí minimální trvanlivost. Tedy konzumace čaje po uplynutí tohoto data nikomu neublíží.

Jak dlouho vydrží čaj?

Důležité je také hledět na expirační dobu – čaje sáčkové mají menší trvanlivost (cca 4–6 měsíců). Sypaný čaj je naopak produktem s dlouhou trvanlivostí, minimum bývá zpravidla 18 měsíců. Je však nutné čaj skladovat v utěsněných dózách, aby neztrácel chuť.

Co nemusí být v lednici?

Co do ledničky nepatří

Na brambory, cibuli a česnek vám stačí tmavé místo v chladnějším prostředí, třeba spíž nebo sklep. Ani zázvor do lednice nepatří. Stejně tak ovoci jako banány, mango, melouny, citrusy nebo ananas nedělá lednička dobře. Lépe uděláte, pokud je budete mít uloženy na lince při pokojové teplotě.

Co se nesmí dávat do lednice?

Do lednice umisťujeme všechny druhy, kromě zeleniny, která tam vyloženě nepatří: rajčata, okurky, lilky, papriky, zázvor, dýně (ty uchovávejte v pokojové teplotě), cibule, česnek (ty milují tmu, je dobré je umístit do papírové tašky nebo bavlněného pytlíku), cukety a batáty se hodí spíše do sklepa nebo spíže.

Co kam dát v lednici?

Hned nad box se zeleninou patří syrové maso, chlazené ryby a také uzeniny. Vše dobře zabalené, aby se potraviny vzájemně nekontaminovaly a také aby neosychaly. Uzeniny a šunky, pokud jich míváte v lednici více, mohou přijít ještě na samostatnou poličku nad maso.

Co s tvrdým cukrem?

Někdy je tvrdý doslova jako kámen. Je několik možností jak to napravit. Cukr dáme do plátěného sáčku a válečkem na nudle nebo paličkou ho znovu rozdrtíme. Nebo dáme hrudky do hmoždíře a rozbijeme je.

Jak Vysusit cukr?

Na plechu jej rozprostřeme a necháme vysušit (Cukr nesušte dlouho, aby nevyčichl, dejte mu však čas, aby se zcela zbavil vlhkosti. V teplých dnech mu stačí hodina, když je ošklivo můžou to být i tři hodiny. Během sušení je také dobré cukr čas od času promíchat vidličkou, aby si uchoval sypkost a lépe prosychal.